Kölelik ve Janusian Düşünce
Janusian düşünce yöntemi benim ödev için öğrendiğim, uygulamaya çalıştığım bir yöntemdi. Janusian düşünce en basit ifadeyle birbirine zıt/karşıt durumların bir arada var olmasını temsil eden bir şey. Tabloya bakınca göreceksinizdir büyük ihtimalle. Kölelikte de zıtlıklar var ve bir aradalar.
Kısaca açıklamam gerekirse "Yapım aşaması"nda öncelikle kavramın sizin için ne ifade ettiğini, neler bildiğinizi, kullandığımız alanı vs. yazıyorsunuz. "Ayrım aşaması"nda bu kavramı (teori ya da fikir de olabilir.) bileşenlerine/ögelerine ayırıyorsunuz. "Karşıtlık aşaması" zaten açık. Yazdığınız bileşenlerin ve ögelerin zıddını yazıyorsunuz. "Birleştirme aşaması"nda bu yeni oluşturacağımız kavram için hangi karşıtlıkları bir arada kullanabilirsiniz, ona bakıyorsunuz (en az iki karşıtlık seçmeniz gerekiyor.) "Detaylandırma aşaması"nda ise bu karşıtlıkları kullanarak kavramı yeniden tanımlıyorsunuz.
(Fotoğraflarda küçük bir çocuğun da bir cümlelik yazıd örneği var. Çocuğun çiziminden anlaşılır mı bilmiyorum ama o resim biliniyordur sanırım. Okyanusun ortasında bir tahtırevan, iki ucunda kafes ve iki güvercin. Güvercinlerden biri kafesin içerisinde, diğeri dışarısında ama uçarsa kafesin içerisinde olan suya düşecek. Hangisi daha özgür?)
Aslında forumda bunu tam tablo olarak koyabilseydim daha rahat olacaktı ama bu yazıdın içerisine katkınız olsun isterim. Yorum olarak yazarsanız ben her seferinde ekleyebilirim ya da bu konu hakkında yardım edebilecek biri varsa görüşlerini alabilirim.
Hayatımdan gidenlerin yerlerini doldurmaya çalışmıyorum. Her gelene yeni yer açıyorum. Yer açtıkça esniyorum. Esnedikçe gidenlerin içimde yarattığı boşluk büyüyor.
duygusansuru çok güzel bir paylaşım olmuş, çok teşekkürler.
Öncelikle bu Janusian düşünce metodu harika bir şey. Tam bana göre Düşünceleri formülize etmek için çok başarılı bir metodoloji. İnsanı farklı bakış açılarına zorlayan (yönlendiren) bu yaklaşım farklılıkları (zıtlıkları) ve onlardan çıkarabileceğimiz (birleştireileceğimiz) dersleri fark etmemizi kolaylaştırıyor.
Yalan söylememe özgürlüğü !!!!
Bu öyle sıradan bir şekilde düşünürken insanın aklına kolaylıkla gelecek bir kavram değil ama işte sağolsun Janusian düşünce metodu. Sağolsun duygusansuru
Hatta olayı - kölelik yazıdını geliştirmek / çeşitlendirmek için şunu öneriyorum : İsteyenler bu başlık altında kölelik için (başka konulara başka başlık açılması iyi olur) benzeri fikirlerini metodolojiye uygun olarak burada paylaşsın sen de bu formata koyup tekrar yeni yazıdları buraya koyarsın. Böylece kölelik üzerine bir düşünce tankı oluşur.
Katkıda bulunmak isteyenler için Şablon. Bu mesajı "Quote" ederek satır aralarına yazabilirsiniz.
Adım I
Kölelik kavramı sizin için ne ifade ediyor?
Adım II
Köleliği neler oluşturur?
Adım III
Köleliği oluşturanların karşıtları
Adım IV
Yeni bir kölelik kavramı için bu karşıtlıklardan hangilerini kullanabiliriz?
Adım V
Bu yeni kavramı nasıl tanımlarız?
.
Merhaba ben konuyu başka bir Yöne taşıyacağım.
Dün gece bu konu üzerinde Duygusansuru ile de konuşrum.
Yapım-1 için
1- Bir yeni başlayan İtaatkar bu bölümde olan herşeyi deneme, yanılma, huzur, iletişim ,empati yoluyla Efendi'sinden öğrenir. Sonucu Kölelik hayatı efendinin mutluluğu için yaşamaktır
2- İtaatkarlık Eğitirlmektir. Sonuç Kölelik Verilen eğitimi uygulamaktır
3- İtaatkarlar her zaman Egolarıyla mucadele ederler eğitim süresince Sonucunda Kölelik egonun ayaklar altına alınmasıdır.
4-İtaatkar hiçbir zman herşeyiyle teslim olmaz Öğrenir güvenir kendinden görür Sonucunda Köle olduğunda özgürlüğü artık Efendisinindir.
5-Kölelik de olsun İtaatatkarlıktan olsun Aferin kelime ortak kullanılan bir kelimedir. Bundan İtaatkar ve köle aynı derecede haz almalıdır.
Bunu yanlış anlamayın lütfen Konu her ne kadar Kölelik ve Janusian düşünceleri olsada. Bu konunun başlığı essında İtaatkarlık ve Janusian Düşüncesi olup Sonuçları kısmını bu bölümle yapatmalıydık Edebi bir eser olurdu:)
Seytanla beni ayiran tek fark,O hiç bir insani sevmez, Bense insan olmayi taklit edenleri....
"Pain is life, the sharper, the more evidence of life." - Charles Lamb
"The eye of the master will do more work than both his hands." - Benjamin Franklin
"You know what charm is: a way of getting the answer yes without having asked a clear question." - Albert Camus, "The Fall"
harika bir başlık olmuş duygusansuru... inan bana düşünüyorum düşünüyorum ekleyecek birşey bulamıyorum. aklıma gelenleri de farklı bir isim altında yazdığını görüyorum. Fakat çok güzel bir yaklaşım. Sahiden de insanın beyninin çelişkilerine ışık tutan güzel bir yaklaşım.
Aklıma bir şey gelirse yazacağım.
İyi eğlenceler.
İnsanın Sevgisi Ne Kadar Büyükse Vereceği Ceza da O Kadar Büyük Olur...
Öncelikle yorumlarınız için teşekkür ederim.
@Masternick: Kesinlikle her şeye uygulanabilecek bir yöntem. Bu şekilde zıtlıkları beraber düşünüyoruz ve hayatın aslında zıtlıkların birleşmesiyle oluştuğunu da kavrayabiliyoruz.
Ayrıca "Yalan söyleme özgürlüğü" için başlı başına bir konu. Hatta yeni bir başlık açılabilir.
@LPP: Teşekkür ederim.
@VENDETTA: Yaklaşımı sağlayan düşünce sistemi bence.
@malibo thunder: Şu an anladım ne demek istediğinizi. Yorumlarınız doğrultusunda değiştirmeye çalışacağım. İtaatkarlık ve kölelik olarak ayrı ayrı incelemeyim sanırım.
@huytt: Ben de tabloyu oluşturmak için biraz düşündüm. Sonuç bu ama mutlaka eksikler vardır, birileri de bulacaktır eksikleri sanırım.
Ayrıca katkıları da bekliyorum. Düzenlemeyi yapıp tekrar koyabilirim.
Hayatımdan gidenlerin yerlerini doldurmaya çalışmıyorum. Her gelene yeni yer açıyorum. Yer açtıkça esniyorum. Esnedikçe gidenlerin içimde yarattığı boşluk büyüyor.
merhaba duygusansuru,
forumda yeni olduğum için haliyle paylaşımını da yeni gördüm, keşke fikirlerini paylaşmaya devam etsen..
Teşekkür ederim Freshslave. Aklıma geldikçe yazıyorum. Bu konuyu geliştirmek için düşünceleri bekliyordum ama gerilerde kalmış, kimse de bir şey eklememiş. Benim de şu an aklıma gelmiyor. Gelirse yazarız.
Hayatımdan gidenlerin yerlerini doldurmaya çalışmıyorum. Her gelene yeni yer açıyorum. Yer açtıkça esniyorum. Esnedikçe gidenlerin içimde yarattığı boşluk büyüyor.
- 44 Forumlar
- 5,453 Konular
- 75.2 K Gönderiler
- 1 Çevrimiçi
- 9,000 Üyeler